Збалансоване харчування в будинку для літніх людей

Раціон людей похилого віку, особливо самотніх, рідко буває повноцінним. Основною причиною того буває одне – готувати для себе різноманітну їжу стає безглуздо, прийоми їжі нерегулярними. Основний спосіб угамування голоду – перекушування одноманітною їжею. Про збалансованості раціону харчування міркувати не доводиться. Безумовно, це не сприяє сприятливому травленню і здорового стану шлунково-кишкового тракту.

У пансіонаті харчування проживають приділяється пильна увага. Різноманітна і збалансована їжа сприяє підтримці розумового і фізичного стану, уповільненню старіння організму. З урахуванням рекомендацій ДП “Український науково-дослідний інститут харчування” розроблено режим харчування і склад меню, проводиться контроль стану кухонного посуду та санітарії.

Основні положення формування меню

Принципи складання меню для престарілих:

  • баланс жирів, білків, вуглеводів з урахуванням вікових змін в травній системі;
  • насичення раціону вітамінами і амінокислотами;
  • збільшення кількості свіжих овочів і фруктів, зелені;
  • виключення жирної, смаженої та копченої їжі. Обмеження консервованих продуктів;
  • дієтичне – переважно варені і приготовані на пару продукти;
  • їжа смачна і різноманітна – для повноцінності раціону і апетиту.

Виключаються жирні сорти м’яса, джерелом білка є молочні продукти, риба, яйця, м’ясо птиці, що призводить до нормалізації обміну холестерину. Джерело жирів для правильного обміну речовин – рослинне і вершкове масло. Вуглеводи переважно складні – з крупи у вигляді каші, випічка з борошном з цільного зерна, фрукти, сирі, відварні і тушковані овочі. Солодка випічка, а також добова кількість споживання солі і цукру обмежуються для зменшення впливу вікових змін на серцево-судинну систему.

Режим прийому їжі:

  • харчування дробове – невелика кількість їжі, але часто;
  • регулярне – в один і той же час.

З огляду на знижену засвоюваність вітамінів, в раціон вводяться комплексні вітамінні добавки.

Їжа повинна приносить задоволення

Зміна режиму харчування і обмеження за способом приготування їжі можуть послабити апетит. Дієтологи, які розробляють меню, в повній мірі компенсують незручності різноманітністю і повноцінністю раціону.

Кваліфікований персонал візьме до уваги індивідуальні побажання кожного відвідувача з урахуванням стану здоров’я і віку, індивідуальної непереносимості продуктів.

Повноцінне харчування повертає організму тонус, бадьорість і здоров’я. У людей похилого віку зовсім небагато радощів в житті. Наше завдання, щоб кожен з прийомів їжі став для них нехай і невеликим, але святом, а гарний настрій і здоров’я гостей нам стане головною нагородою.