Якісне харчування в будинку для пенсіонерів як секрет довголіття

Как лучше организовать уход за людьми пожилого возраста? 286

Приблизно в кінці XVIII — початку XIX століть середня тривалість життя людини становила близько 50 років. Завдяки вакцинації і зростання рівня життя люди стали жити набагато довше, і вже в кінці минулого століття багатьом вдалося досягти 75 років і більше.

Всесвітня організація охорони здоров’я сьогодні ділить суспільство на наступні вікові групи:

  1. Люди молодого віку. У цю групу входять ті, кому вже виповнилося 25 років, але ще немає 44 років.
  2. Представники середнього віку – це група людей після 44 років, які не досягли 60 років.
  3. До людей похилого віку відносяться ті, чий вік становить 60-75 років.
  4. Старечий вік – період від 75 до 90 років.
  5. Люди у віці старше 90 років відносяться до групи довгожителів.

У всіх розвинених країнах відзначається тенденція до зростання кількості представників похилого та старечого віку і до збільшення тривалості життя людей.

На жаль, люди не перестали старіти, а в літньому віці вони все ще стикаються з низкою проблем зі здоров’ям, пов’язаних із зносом організму і деякими змінами всередині нього.

Що відбувається з організмом людини в старості?

Крім того, що тонус всіх тканин організму літньої людини знижується, в ньому відбувається ряд інших змін:

  1. Змінюється стан і функціональність органів, що відповідають за переробку їжі.
  • Підшлункова залоза атрофується і починає гірше працювати.
  • Жовчний міхур змінюється в розмірах, стає довшим. Його стінки набувають тонус, ущільнюються, через що жовч всередині часто застоюється. Саме тому у людей у ​​віці нерідко виявляють жовчнокам’яну хворобу.
  • Хребет в грудному відділі викривляється тому, що призводить до зміни форми і довжини стравоходу.
  • М’язи харчового сфінктера втрачає свій тонус, в результаті розвивається рефлюксна хвороба.
  • Печінка зменшується в масі.
  • Кишечник стає довшим, пряма кишка в деяких місцях теж збільшується в розмірах.
  • Мікрофлора кишечника перетворюється. У ньому значно скорочується чисельність молочно-кислих бактерій, які сприяють перетравленню їжі, і росте число гнилісних мікроорганізмів. В результаті цього усередині кишечника накопичуються ендотоксини, функції органу порушуються.
  1. Значні зміни відбуваються в ротовій порожнині.
  • Кістки лицьового черепа, жувальні і мімічні м’язи атрофуються.
  • Слинні залози зменшуються в об’ємі і починають виробляти набагато менше слини, ніж раніше.
  • Ниткоподібні сосочки мовою можуть атрофуватися або навіть повністю стертися, в результаті чого у людини притупиться здатність відрізняти смак їжі.
  • Зуби жовтіють і стираються, подрібнення їжі стає для них більш складним процесом.

Всі ці зміни відображаються на здатності організму переробляти їжу і витягати з неї корисні речовини, тому при неправильному харчуванні у літньої людини можуть розвиватися різні хвороби на кшталт цукрового діабету, панкреатиту, гепатиту, гастриту, коліту, виразкової хвороби і т.п. Всі вони можуть мати хронічну форму. Тільки правильний режим харчування, якісні продукти і грамотно складене меню допоможе уникнути проблем з травленням у людей похилого віку.

Головні принципи харчування людей похилого віку

У похилому віці слід пам’ятати про те, що харчування має бути помірним і збалансованим. Це означає, що потрібно уникати переїдання, відмовитися від продуктів, які погано перетравлюються або викликають підвищення газоутворення, збагатити меню корисними стравами з продуктів, здатними забезпечити організм всіма необхідними речовинами. До таких речовин відносяться:

  • Білки. Зазвичай в білках потребують люди, які ведуть активний, рухливий спосіб життя. У літньому віці людина не займається важкою фізичною працею, тому є думка, що люди похилого віку в білках майже не потребують. Насправді організму літньої людини білки потрібні, хоч і в дещо меншій кількості, ніж молодому організму. Без них практично неможливо відновлювати тканини, які незмінно зношуються.
  • Вітаміни. Багато з цих сполук є природними антиоксидантами, завдяки чому мають здатність гальмувати процеси старіння клітин. Особливо важливі для здоров’я літніх людей вітаміни Р, В6, В12, аскорбінова кислота. Вони допомагають судинах довше залишатися в тонусі.
  • Мінерали. Багато мінерали беруть участь в обмінних процесах, тому при їх дефіциті можуть спостерігатися серйозні розлади діяльності практично всіх органів і систем. Звичайно, людям похилого віку вся таблиця Менделєєва не потрібна, але є мінерали, які повинні обов’язково бути присутнім в їх їжі:
    • Кальцій. Літня людина повинна вживати в добу не менше 800 мг цього елемента. Зазначену дозу не варто збільшувати, оскільки надлишок кальцію може стати причиною розвитку сечокам’яної хвороби і відкладенню солей в кістках і м’яких тканинах.
    • Магній. В організм людини похилого віку в добу має надходити не менше 40 мг цього мінералу. При його дефіциті починаються проблеми з роботою кишечника, жовчного міхура, шлунка, судин, серця, м’язів. Головні джерела магнію — це бобові та злакові культури.
    • Калій. Цей мікроелемент відповідає за водний баланс організму, сприяючи позбавленню його від зайвої рідини. Він також необхідно для нормальної роботи серця. Калій є практично у всіх продуктах, які вживає людина, але найбагатшими його джерелами є картопля, родзинки і урюк. Ці продукти потрібно обов’язково систематично вживати людям похилого віку.
    • Йод. При дефіциті йоду у людини теж може розвиватися безліч хвороб, зокрема, дисфункція щитовидної залози. Тому літнім рекомендується використовувати йодовану сіль для приготування будь-яких страв, а також вживати в їжу морепродукти – морську капусту, печінка тріски і т.д.
  • Жири в раціоні людей похилого віку потрібно обмежувати, оскільки їх надлишок веде до погіршення прохідності судин. Тваринні жири потрібно вживати по мінімуму, віддаючи перевагу рослинним різновидам. У добу достатньо вживати не більше 25 г масла.
  • Вуглеводи. Тим людям похилого віку, які ведуть досить рухливий спосіб життя, потрібно вживати вуглеводів в 4 рази більше, ніж білків. При низькій фізичної активності кількість споживаних вуглеводів має бути нижчим. Головними їх джерелами повинні бути крупи (гречана, кукурудзяна, пшоняна, вівсяна і т. Д.), Цільнозернові продукти, картопля та інші овочі.
  • Клітковина. Дане з’єднання необхідно для поліпшення роботи кишечника, який з віком функціонує все гірше. Головними «постачальниками» клітковини є сирі овочі, фрукти і висівки.

Санаторий для пожилых людей Турбота

У літньому віці рекомендується віддавати перевагу лужним продуктів: каш, молока, картоплі і т. д. Це дозволить уникнути закислення організму.

Крім раціону для здоров’я людини дуже важливий і режим харчування.

Правильний режим харчування для людей похилого віку

Якщо вживати корисні продукти в потрібний час, процес старіння організму значно сповільниться. Тому режим харчування дуже важливий для кожної людини у віці. Він будується на декількох основних правилах:

  • Снідати, обідати, полуднувати й вечеряти необхідно строго в один і той же час. При цьому бажано, щоб перший прийом їжі був ще до 8 години ранку, а останній – не пізніше 6 вечора.
  • Порції повинні бути невеликими. В ідеалі слід з’їдати стільки, скільки поміститься в долоні руки.
  • Між прийомами їжі не повинно бути великих інтервалів. Перекушувати необхідно через кожні 3-4 години.

Харчування може бути організовано по 4-разовому або 5-разовому принципу. Другий варіант кращий за наявності якихось хвороб травного тракту, коли порції повинні бути дуже маленькими. Людям, які не потребують дробовому режимі, комфортніше буде харчуватися 4 рази на день. При цьому вони повинні так розподіляти весь добовий набір продуктів, щоб сніданок і вечеря припадала ¼ його частини, на другий сніданок – 1/5, а на обід – 1/3.

Зразкове меню для людини похилого віку

Дієтологи рекомендують в похилому віці харчуватися за такою приблизною схемою:

  1. Сніданок. Білкове блюдо, наприклад, омлет або риба – 0,1 кг; вівсяна каша – 0,15 кг; чай з додаванням молока – стакан.
  2. Другий сніданок – стакан ягід або фруктів або одне печене яблуко.
  3. Обід. Щи на овочевому бульйоні з додаванням рослинної олії – 0,2 кг; морквяний салат, заправлений сметаною з не високою жирністю – 0,1 кг; шматочок відвареної або запеченої риби – 0,085 кг; пюре з відвареної картоплі – 0,15 г; стакан компоту.
  4. Полуденок. Фруктово-овочевий сік або відвар шипшини – стакан.
  5. Вечеря. Голубці з овочевою начинкою – 0,15 кг; пудинг з сиру – 0,1 кг.
  6. Пізня вечеря. Стакан кефіру з низьким вмістом жиру.

Протягом дня допускається вживання 300 г хліба, бажано цільнозернового, 30 г цукру-рафінаду і 10 г тваринного жиру у вигляді вершкового масла.

Саме режим харчування і раціон є головними факторами тривалості життя. Вчені стверджують, що довгожителем може бути кожна людина, адже наш організм розрахований на 150 років життя.

У нашому пансіонаті для літніх людей «Турбота» кожному гостю будуть складати персональну програму харчування.

Для того, щоб він не зносився завчасно, людині необхідно уникати:

  • Переїдання і ліні. Це веде до появи зайвої ваги, розвитку хвороб і вкорочення життя.
  • Злоби, заздрості, дратівливості. Ці почуття «з’їдають» людину зсередини, викликають у нього безліч недуг.
  • Зневіри і смутку. Через них людина впадає в бездіяльність, зупиняється, втрачає сенс життя, отже, задає собі програму на самознищення.

Жити повноцінно, радісно і щасливо — мрія будь-якої людини. Але мало хто розуміє, що для цього достатньо дотримуватися всього кількох природних законів:

  1. Дотримуватися принципів ЗСЖ.
  2. Трудитися в міру, харчуватися по режиму, відпочивати активно.
  3. Постійно рухатися. Адже не дарма кажуть, що рух є життя.
  4. Прогулянки на свіжому повітрі і проста гімнастика здатні продовжити життя літньої людини краще, ніж ліки і крапельниці.
  5. Не паліть, не зловживайте алкоголем, не приймайте наркотичних речовин – однозначно проживете довше.
  6. Не дозволяйте мозку байдикувати: написання будь-яких текстів, читання, розгадування кросвордів, вивчення іноземних мов, заучування віршів напам’ять не дозволить старечого недоумства вкрасти у вас кілька щасливих років життя.
  7. Тримайте під контролем пульс і артеріальний тиск. У літніх частота пульсу в нормі становить до 70 ударів в хвилину. Тиск не повинен переступати позначку 160/80 мм. рт. ст.

Чернечі громади різних релігій живуть в основному за цими правилами. Саме те, що більшість з них доживає до старечого віку, і те, що серед них є чимало довгожителів, доводить правильність і справедливість всього, що було сказано вище про роль харчування в здоров’я людини.

Зробіть замовлення до 16:00 та отримайти знижку в розмірі 10%.