Корисні властивості калини

Приватні будинки для літніх "Турбота"
Статті

М’ята, меліса, звіробій, брусниця, женьшень, калина — лікарські рослини. Сьогодні хочу загострити увагу саме на калині і її корисних властивостях. Ягідки калини трохи гіркі на смак, але в них безліч вітамінів. Незважаючи на смак, який подобатися далеко не всім, не варто відмовлятися від калини, адже вона містить масу корисних речовин. Калина серйозний конкурент іншим лікарським рослинам. Уже багато століть використовується при лікуванні багатьох захворювань.

Кора калини застосовується при:

  • захворюваннях нирок;
  • проблемах з травленням;
  • туберкульозі;
  • проблемах з пам’яттю;
  • внутрішніх кровотечах;
  • болях в горлі.
  • Відвар з калини застосовується як протизапальний засіб, його часто застосовують при простудних захворюваннях.
  • Рекомендовано людям при нервових розладах, тому як відвар діє як заспокійливий засіб і сприяє поліпшенню роботи нервової системи.
  • Відвар з квітів калини використовують для зупинки кровотечі. Відвар сприяє поліпшенню апетиту.
  • Калиновий відвар застосовують люди, у яких проблеми з печінкою.
  • Відваром калини можна полоскати горло під час ангіни.

Калина знайшла своє застосування і в косметології, з додаванням лікарської рослини виготовляють: шампуні, маски для волосся, креми, які очищають тоніки і багато іншого. Якщо у вас жирна шкіра рекомендується протирати її калиновим відваром.

Протипоказання

Калина містить безліч корисних речовин, але використовувати її не рекомендовано всім.

  • Не можна застосовувати відвари з калини жінкам в положенні, тому що рослина містить речовину, яка за складом аналогічно до жіночого гормону. Застосування калинового відвару може спровокувати передчасні роду на ранньому терміні.
  • Калинова настоянка не рекомендується людям зі зниженим тиском. Максимальна кількість вживаного відвару з калини – 1 чашка в добу.
  • Не рекомендується вживати калину людям з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Рецепти приготування калини

Для приготування відвару з калинового кори необхідно 20 грам кори прокип’ятити в 400 мл води. Дати відвару настоятись кілька годин, після чого приймати по ложці перед кожним прийомом їжі.

Для приготування настоянки з ягідок калини необхідно ложку ягід залити 200 мл гарячої води, залишити на кілька годин. Приймати по ложці перед кожним прийомом їжі.

Жінкам, які страждають від хворобливих місячних необхідно пити калиновий настоянку на спирту. Придбати яку можна в аптеці, або приготувати самостійно.

Користь калини при гіпертонії

У калині міститься велика кількість вітаміну С. Тому її застосовують для профілактики і лікування багатьох захворювань, в тому числі і гіпертонії. Настоянка з ягід найбільш ефективна в даному випадку, вона зміцнює імунну систему і заспокоює.

Для приготування настоянки потрібно 600 грам калини, яка заливається 3 літрами води. Надіслати в тепле місце на кілька годин. Після чого настоянка проціджується через сито.

Настоянка приймається перед їжею по 50 гр. Курс лікування два тижні, через тиждень можна повторити.

Корисні властивості калинових кісточок

Калина — унікальна рослина, в якому кожна складова містить багато вітамінів. Кісточки калини не є винятком, їм також можна знайти застосування.

Відвар з кісточок калини добре сприяє поліпшенню травлення у маленьких дітей.

Якщо обсмажити кісточки калини, то їх можна використовувати як заварну каву. Кісточки обсмажуються до коричневого кольору, подрібнюються і заварюються як кава. Користі від такого напою набагато більше.

Калинові кісточки застосовують для очищення організму від шлаків і токсинів.

Калина має лікарськими властивостями і допомагає при лікуванні багатьох захворювань. Природа подарувала безліч лікарських трав, якими ми можемо користуватися без шкоди для свого здоров’я.

Зробіть замовлення до 16:00 та отримайти знижку в розмірі 10%.