Правильне харчування для літньої людини

Правильне харчування для літньої людини є запорукою його здоров’я, працездатності і активності. У цьому віці в організмі відбуваються зміни в обміні речовин, гірше працює шлунково-кишковий тракт, порушується засвоєння корисних речовин, зростають потреби в мікроелементах і вітамінах. Збалансоване меню, яке бере до уваги вікові відхилення, дозволяє уникнути серйозних проблем, оздоровити організм і зменшити реакції на щоденні стреси і навантаження. У нас працюють дієтологи з великим досвідом, що враховують всі вікові особливості та складові меню з урахуванням побажань літніх людей.

Правильне харчування для літньої людини основні принципи

За допомогою грамотно складеного меню і правильного харчування для літньої людини можна применшити безліч можливих проблем, як, наприклад, гіпертонія, атеросклероз, ожиріння, запори, гастрит, виразка. Головне, що повинно бути враховано при складанні меню, це добовий обсяг калорій. Літнім людям рекомендують знижувати калорійність їжі, вона повинна складати для жінок не більше 2000 ккал, а для чоловіків – не більш як 2200 ккал на добу.

Правильне харчування для літньої людини основні принципи

Весь обсяг їжі необхідно розділити на 5-6 прийомів. Це допомагає регулювати метаболізм і нормалізувати вагу. Також при такому підході поліпшується травлення, люди не відчувають важкість у шлунку, рівень цукру в крові залишається нормальним.

За п’ятиразового харчування рекомендується з’їдати приблизно 20% добового об’єму за сніданком, 15% на другий сніданок, 40% під час обіду, на полуденок близько 5%, на вечерю залишилися 20%. Процентне співвідношення їжі на вечерю і полуденок може варіюватися. Головне, про що необхідний пам’ятати, правильне харчування для літньої людини повинно забезпечувати його всім необхідним, складатися з легкозасвоюваній їжі, що містить достатню кількість макро- і мікроелементів і вітамінів. Якщо будуть дотримуватися всі ці умови, харчування стане запорукою збереження здоров’я.

Харчування може допомогти запобігти захворювання судинної системи, які стають однією з найбільш поширених причин смертності. Бажано віддавати перевагу жирним сортам риби, овочів, фруктів, кисломолочних продуктів. Така дієта знижує рівень цукру і холестерину.

Правильне харчування для літньої людини – що повинно включати

Їжа повинна бути різноманітною, вона обов’язково повинна включати яйця, крупи, мюслі, дієтичні сорти м’яса, сир, кефір, зелень. Їжа повинна бути легкою. Гриби, сало, копченості, ковбасу, боби краще виключити з раціону, так як вони погано позначаються на функціонуванні шлунково-кишкового тракту. Також необхідно враховувати індивідуальні особливості та потреби літньої організму. Термообработанная їжа не може повністю забезпечити організм всім необхідним, тому в раціон можуть вводитися біодобавки і вітаміни. Але призначати їх повинен тільки дієтолог.

Для літніх людей характерно притуплення чутливості рецепторів, їжа здається їм несмачною і прісною, вони починають все досолювати. Але надлишки солі стають причиною підвищення тиску, погіршення роботи нирок і появи сильних набряків. Сіль можна замінювати спеціями і ароматними травами.

Білок в раціоні літньої людини дуже важливий для стану суглобів, м’язів і кісток. Але це повинно бути легке, дієтичне м’ясо – кролик, індичка, курка, телятина.

Також правильне харчування для літньої людини має на увазі контроль за дотриманням норми вживаної рідини. Це може бути вода, соки, компоти. Напої між основними прийомами їжі необхідно пропонувати обов’язково.

Правильне харчування для літньої людини - що повинно включати

Дотримання правил і норм правильного харчування продовжує активність, перешкоджає розвитку захворювань і підвищує якість життя літньої людини. А ми з радістю допоможемо вам у цьому.

Похожие статьи